Webdesign

Webdesign als term is niet wettelijk vastgelegd en het is een vakgebied dat gigantisch in beweging is. Het is daarom belangrijk dat je in de basis weet wat het is, waarom het belangrijk is en wat er bij komt kijken. In een paar minuten kun je jezelf informeren en vervolgens verstandige beslissingen maken ten aanzien van je website-plannen.
Deze pagina legt je in vogelvlucht uit wat webdesign is, wat mijn rol is als webdesigner en wat mijn dienst ‘Webdesign’ voor je kan betekenen.

Wat is webdesign?

Webdesign richt zich officieel op het vormgeven van websites. Ik zeg officieel, want in de loop der jaren is de term vager geworden en zijn ook web-developement (programmeerwerk) en andere disciplines onder dezelfde noemer gekomen.
Webdesign onderscheidt zich van traditioneel grafisch ontwerp in de zin dat het vaak interactief is (de gebruiker kan invloed uitoefenen binnen een website, wat bijvoorbeeld niet kan binnen een visitekaartje) en daarmee gaan veel verschillende disciplines gepaard. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is, naast het feit dat hij er verzorgd uit ziet. Daarnaast kun je je website meer karakter geven door middel van user experience design en ook kennis van bijvoorbeeld typografie en kleurenpsychologie zijn van groot belang.

Mijn rol als webdesigner

Ik zie het als mijn taak om door middel van design, techniek en kennis van psychologie een ‘online statement’ te maken namens mijn klant. Je website is je stempel op de wereld in een digitale vorm die iedereen kan zien, 7 dagen per week, 24 uur per dag.
Websites zelf zijn vaak een medium van informatie of communicatie. Maar de beste websites scheppen een gevoel bij de gebruiker dat langer blijft hangen dan het websitebezoek zelf.
In veel gevallen is een website een geweldig middel om vertrouwen te wekken bij je klanten en prospecten en om jezelf benaderbaar te maken.
Daarnaast is het jouw eigen stuk ‘vastgoed’ op het internet waar jij de volledige controle over hebt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebookpagina’s of LinkedIn profielen die in het beheer zijn van grotere bedrijven.
Ik zie het als mijn taak om het karakter en de principes van mijn klant of zijn of haar merk te vertalen naar de website zelf. Zodat de website een verlengstuk is van de ondernemer/onderneming en niet simpelweg dient als een online visitekaartje.

Kennisgebieden

Zoals gezegd is webdesign een brede term en mijn kracht ligt met nadruk bij het design- en psychologie-stuk van dit vakgebied. Na mijn opleiding tot grafisch/multimedia ontwerper ben ik afgestudeerd op usability (website-gebruiksvriedelijkheid) en user experience design. User experience design is een vakgebied dat zich richt op het gevoel en de ervaring die iemand heeft binnen een website en dit gaat en veel dieper dan ‘het ziet er mooi uit’. Het houdt zich bezig met het wekken van vertrouwen, een fijne lay-out, prettige teksten, toepasselijke foto’s en het zet psychologie bewust in om een uitgedacht beeld te scheppen van een ondernemer of onderneming. Het richt zich op gevoel en geeft websites een karakter.

Responsive webdesign en mobile-first

De grootste aardverschuiving die er binnen webdesign heeft plaatsgevonden in de afgelopen jaren is die van de introductie van de smartphone. Of eigenlijk de iPhone, in 2007.
De iPhone had als eerste smartphone een volwaardige browser om websites mee te bezoeken en sindsdien is het van groot belang dat websites goed schalen naar dit veel kleinere formaat beeldscherm. Nieuwe technieken zoals responsive webdesign zijn in het leven geroepen om dit proces makkelijker te maken en omdat de groei van smartphone-internetgebruik enorm in de lift zit (evenals het gebruik van tablets) ontwerp ik alleen nog websites met dit type lay-out.
Een alternatieve benadering is ‘mobile first’ waarbij het design van de website op het smartphone formaat als eerste ontworpen word, om vervolgens te worden opgeschaald naar tablets en laptops. Dit heeft als voordeel dat het meest lastige (kleine) formaat beeldscherm optimaal is en dat je niet de grotere schermen hoeft ‘uit te dunnen’ om het op een smartphone te passen.

Wordpress als content management systeem

Zelf bouw ik uitsluitend websites op Wordpress en alleen bij grotere projecten (waarbij ik een externe programmeur inschakel) wijk ik hiervan af.
Wordpress is een content management systeem waarmee mijn klanten zelf hun website kunnen beheren na oplevering. Omdat het system als ondergrond voor websites heel gebruiksvriendelijk is draait inmiddels een derde van het hele internet erop. En ieder jaar wordt het systeem en het landschap van plugins en frameworks eromheen robuuster en rijker.
Wordpress stelt mij als ontwerper in staat om me vooral te richten op het design en gebruikerservaring van de website, omdat een groot deel van de techniek al gerealiseerd is. En daarmee is de keuze voor dit systeem een win-winsituatie voor zowel mijn klant als mijzelf.

Wat is jouw ideale website?

Dit lijkt misschien een vraag die je zou stellen aan een webdesigner maar het is erg belangrijk om hier zelf ook over na te denken voor je een webdesigner in de arm neemt.
Denk vooral bewust na over wat je wilt uitstralen en hoe omvangrijk je site moet worden. Bekijk concurrenten en collega’s om een beeld te krijgen van wat er al is en wat er ontbreekt.
Alles wat je van tevoren uitdenkt (uiteindelijk doe je dit samen met een webdesigner) is dan weloverwogen en beredeneerd.
En des te bewuster iedere keuze binnen je website is, des te effectiever je website is.

Webdesign casestudies

Geïnspireerd?

Laten we even overleggen. Ik ben benieuwd naar je doelen en dromen en ik kom graag voor nieuwe uitdagingen te staan.

Kennismaken →

Geïnspireerd?

Laten we even overleggen. Ik ben benieuwd naar je doelen en dromen en ik kom graag voor nieuwe uitdagingen te staan.

Kennismaken →