Is dit enigszins leesbaar? of juist wat veel van het goede?

Valt het je ook op dat de grootte van de letters op mijn website groter zijn dan op veel andere blogs en websites?

Dit is niet per ongeluk.

Na lang onderzoek doen en testen ben ik tot de optimale lettergrootte gekomen voor mijn doelgroep. Het fijne is… dat deze lettergrootte eigenlijk globaal (letterlijk wereldwijd) het meest geschikt is.

Waarom doet iemand lang en intensief onderzoek naar iets kleins (no pun inteded) als de grootte van de letters op zijn website?

Is het perfectionisme? Misschien. Maar wat is nou het belangrijkste dat jouw bezoeker doet op je website? Voordat hij wat koopt, leest hij. Voordat hij commentaar geeft, leest hij. Voordat hij “iets” doet, leest hij.

Tekst is dus extreem belangrijk op een website. En hoewel we steeds vaker video’s zien op het internet blijft de waarde van tekst enorm groot. Al is het maar omdat de zoekmachines tekst kunnen ‘vinden’ en lezen. Bij video’s is dit extreem lastig.

Nadenken over het zo goed mogelijk leesbaar maken van je website teksten is een zeer belangrijk punt. 99,9% van de website eigenaren staan hier echter überhaupt niet bij stil.

Twee belangrijke ontwikkelingen hebben een grote invloed op hoe wij teksten bekijken…

Het inburgeren van widescreen computerbeeldschermen.
22 inch of zelfs 27 inch is niet extreem opvallend meer tegenwoordig.

En de opkomst van een aantal kleinere apparaten die we steeds vaker gebruiken om het internet mee op te gaan. Denk aan smartphones en tablets.

Beide ontwikkelingen hebben een grote impact op hoe we het internet ervaren en vooral hoe de tekst lezen op het internet.

Jarenlang (voordat Apple met de iPhone kwam) was het een enorm probleem voor mensen om websites goed te kunnen bekijken op kleine telefoonschermen.

Met de komst van de iPhone (en daarbij de mogelijkheid om met je vingers de tekst te vergroten) werd het ‘browsen op een mobiel’ ineens ontzettend veel beter.

Wanneer je je iets niet kan lezen tik je tweemaal met je vinger op het scherm en het apparaat zoomed automatisch in tot een ‘optimaal leesbare grootte’.

Als je het zo bekijk is de ‘lettergrootte’ op mobiele telefoon stukken minder problematisch als een paar jaar terug, maar dat betekend niet dat je er geen rekening mee moet houden. Niet iedereen heeft een geavanceerde smartphone, en het is een kleine moeite om gebruikers met kleinere schermen tegemoet te komen.

De andere ontwikkeling, het steeds groter worden van de beeldschermen van computers (hoewel ik wel denk dat we onze limiet ongeveer bereikt hebben) heeft echter echter een zeer grote invloed op hoe we websites ervaren, lezen en gebruiken.
En binnen je website dien je hier (als je je website succesvol wilt maken althans) naar mijn mening zeer goed rekening mee te houden.

De alsmaar groter wordende beeldschermen hebben namelijk één gevolg. Wij als mensen, zijn geneigd steeds verder van het beeldscherm af te gaan zitten. Dit omdat we het ‘hele’ vlak beter kunnen overzien, en omdat het ergonomisch onprettig is om met je ogen vlak op een groot scherm te zitten.

Het gevolg is een soort dubbel-probleem. Omdat we verder weg zitten van het scherm, zijn de letters kleiner, en dus minder leesbaar. En dat terwijl de letters sowieso al minder leesbaar waren in verband met de schermresolutie van grote beeldschermen.

(Op grote beeldschermen worden letters en beeldelementen automatisch verkleind omdat het besturingssysteem zich wél aanpast aan de beeldschermgrootte, maar niet aan de gebruiker.)

Kortom, op grote beeldschermen zijn letters al kleiner, maar omdat we verder af zitten van deze beeldschermen vanwege hun grootte worden ze nóg kleiner…

Wij als website eigenaren en online ondernemers dienen hier rekening mee te houden. 99,9% van de website teksten heeft van zichzelf al kleine letters, maar vanwege het inburgeren van de grote beeldschermen worden ze nog kleiner. Dit betekent, dat jouw teksten steeds minder goed leesbaar worden, naarmate de jaren verstrijken. En hiermee, verlies je bezoekers.

De oplossing? Vergoot het lettertype van je website…

Het oorspronkelijke lettertype formaat op al mijn websites was 12 pixels. Die geldt nog steeds voor het merendeel van de website op internet. 12 pixels is echter te klein. Na veel onderzoek (en debat) blijkt de ideale lettergrote minimaal 16 pixels te moeten zijn., en misschien (voor beeldschermen van 24 inch of meer) nog wel groter.

Ik heb mijn lettertype op 16 pixels ingesteld, en de gemiddelde leestijd van mijn website is daarmee omhoog gegaan. Mensen blijven kennelijk langer plakken dan met kleine letter, en dat op zich is al fantastisch. Daarnaast kun je het probleem zo zien.

Als iemand slechtziend is, kom je die persoon heel snel erg tegemoet met wat grotere letters. Dat kan deze persoon ook zelf doen, maar daar kweek jij geen goodwill mee.

De mensen die wel goede ogen hebben, kunnen je website net zo goed lezen al wanneer de letters kleiner waren. En de mensen met minder goede ogen, kunnen je website vele malen beter lezen als wanneer de letters 12 pixels zouden zijn. Kortom. Het is een win/win situatie.

Je verliest de mensen met goede ogen niet, en je komt de mensen met slechtere ogen erg tegemoet.