Informatie-architectuur

Deze kennisbank-pagina vertelt je wat informatie-architectuur is, wat het belang ervan is en wat erbij komt kijken

Voor informatie-architectuur geldt – net als voor een aantal andere termen uit mijn kennisbank – geen algemene definitie. Om die reden leg ik op deze pagina uit hoe ik informatie-architectuur zie en wat ik het belang ervan vind. En hoe ik mijn huidige rol als informatie-architect zie.

Informatie-architectuur wordt vaak uitsluitend gezien als een onderdeel van interactieve producten zoals websites en apps. Ikzelf zie de definitie echter breder dan dat. Maar omdat ik sinds oktober 2021 mijn volledige focus heb gelegd bij Logo Ontwerp en Identity Design en ik al mijn andere diensen heb laten vallen is mijn rol ten aanzien van informatie-architectuur drastisch veranderd. Deze kennisbank-pagina houd ik echter online omdat het een beschrijving geeft van informatie-architectuur die bij veel mensen weerklank vindt.

Deze informatiepagina is onderdeel van mijn kennisbank. In de kennisbank beschrijf ik mijn disciplines, vaardigheden en kennisgebieden. Officieel deed ik dat zodat ik mijn klanten in heldere taal kon vertellen wat ik doe. Maar inmiddels worden mijn kennisbank-pagina’s door duizenden mensen per jaar gelezen als informatiebron.

Wat is informatie-architectuur?

Ik zie informatie-architectuur als het zo logisch en elegant mogelijk presenteren en rangschikken van informatie

Dit kan zijn binnen een website of app (interactief). Maar ook binnen bijvoorbeeld het ontwerpen van identity books zie ik mezelf als informatie-architect. Hierbij denk ik extreem kritisch na over wat ik wil vertellen, hoe ik dat doe in zo weinig mogelijk woorden, die zo helder mogelijk zijn, en hoe ik dit alles op de meest optimale plek presenteer. In essentie zie ik deze vaardigheid als een kruising tussen tekstschrijven, usability en user experience design. En deze mix van vaardigheden bekijk ik persoonlijk ook nog eens door de bril van een minimalist. Kortom; ik wil met zo weinig mogelijk middelen zoveel mogelijk helderheid scheppen. En daar zit een groot stuk overlap met wat nu mijn specialisme is: Logo Ontwerp. Ook bij logo ontwerp is het namelijk mijn missie om een complex idee of concept te destilleren tot een eenvoudig beeld dat een statement maakt. Maar waar informatie-architectuur zich richt op woorden doe ik het binnen logo ontwerp op een visuele manier.

Wat is belangrijk bij informatie-architectuur?

Net als bij Usability en User Experience Design is inlevingsvermogen ook bij informatie-architectuur van groot belang

Het uitschakelen van je eigen kennis en het kunnen bekijken van informatie of de indeling van informatie door de ogen van een persoon zonder voorkennis is mijns inziens een must. Om die reden zeg ik vaak over deze drie gebieden: “te simpel is het nooit, maar te complex is het al heel snel”. Kortom; informatie en de presentatie daarvan zijn zelden tot nooit te simpel, zeker niet in tijden waarin mensen weinig aandacht hebben en ongeduldiger zijn dan ooit. En voor een informatie-architect zijn deze ontwikkelingen een stok achter de deur. Zeer kritisch kijken met bijvoorbeeld de insteek: “Als we 20% van deze tekst konden behouden en 80% moesten schrappen, wat zouden we dan behouden vs. schrappen?” – is hierbij erg effectief. Ook het lezen van je eigen tekst of indeling met de vraag: “Is dit iets wat de gebruiker wil weten? Of iets wat ik wil vertellen?” is een hulpmiddel om je eigen perspectief te veranderen.

*Meer van dit soort hulpmiddelen vind je in mijn Website Usability Checklist. Daarin vind je 60 aandachtspunten die je helpen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren.

Mijn huidige rol als informatie-architect

Zoals gezegd is mijn eigen rol ten aanzien van informatie-architectuur enorm veranderd

Nu ik geen websites en apps meer ontwerp neemt informatie-architectuur veel minder ruimte in op mijn ‘vaardigheden-diagram’ dan voorheen. Ik gebruik het nu voornamelijk binnen zogenaamde identity books die ik ontwerp voor mijn klanten. En binnen de fictieve producten waarop ik een ontworpen visuele identiteit toepas. Want ja, ook het uiteen zetten van informatie op een visitekaartje zie ik als informatie-architectuur. Tot slot pas ik het nog toe binnen mijn eigen website en ik merk dat ik er in die setting nog steeds erg veel voldoening uithaal. Geloof het of niet maar het uitdenken van mijn sitemap of de footer van mijn website zijn zaken waar ik in het weekend eens lekker voor ga zitten. En waar ik urenlang over kan nadenken en mee kan stoeien. Dingen bijschaven, optimaliseren en het verwijderen van ruis en onduidelijkheid zijn namelijk passies van me en geen ‘werk’.