Een overzicht van mijn diensten

Ik kan mijn klanten op meerdere gebieden helpen. Breed gezegd vervul ik vaak de rol van ontwerper of consultant, en deze twee rollen verdeel ik flexibel over een 5-tal diensten. Deze diensten licht ik hieronder kort toe met de secties: Logo Ontwerp, Identity Design, Huisstijl Ontwerp, Webdesign / Interface Design en Website Advies.

Een overzicht van mijn diensten

Ik kan mijn klanten op meerdere gebieden helpen. Breed gezegd vervul ik vaak de rol van ontwerper of consultant, en deze twee rollen verdeel ik flexibel over een 5-tal diensten. Deze diensten licht ik hieronder kort toe met de secties: Logo Ontwerp, Identity Design, Huisstijl Ontwerp, Webdesign / Interface Design en Website Advies.

Barini casestudie header met het zilveren Barini-logo

Ik word vaak benaderd voor het ontwerpen van een logo, maar eerlijk gezegd hebben de meeste klanten veel meer baat bij een visuele identiteit (identity design). Een visuele identiteit is eigenlijk; het ontwerpen van een logo ‘en meer’… Daarbij wordt namelijk ook de hele stijl van het bedrijf bepaald. Om zo een zeer verzorgd geheel te presenteren aan de wereld. Deze stijl is vervolgens eenvoudig toe te passen op producten zoals je website, visitekaartjes, drukwerk etc. Terwijl je met alleen een logo eigenlijk nog geen visuele richting hebt voor deze producten. Het ontwerpen van logo’s bied ik echter wel ‘los’ aan omdat een enkele klant nog geen behoefte heeft aan een identiteit of bijvoorbeeld omdat een oud logo een herontwerp krijgt, maar de rest van de identiteit hetzelfde blijft.

  • Wil jij een tijdloos en krachtig logo laten ontwerpen of herontwerpen? Neem dan contact op. Ik hoor graag van je.
  • Wil je graag wat meer informatie over het belang van een sterk logo, het ontwerpproces en het verschil tussen een logo en een identiteit? Bekijk dan de pagina: Logo Ontwerp

Identity Design wil zeggen: het ontwerpen van een visuele stijl of ‘identiteit’ waaraan een bedrijf duidelijk te herkennen is. Dit is als het ware het visuele ‘karakter’ van een onderneming en onder deze identiteit valt onder andere het logo, de typografie (lettertype keuzes), het kleurenpalet, foto’s, fotobewerking, patronen, vormen etc. Al deze zaken samen vormen een soort ‘visueel DNA’ dat je bedrijf een bepaalde uitstraling geeft en dat van afstand te herkennen is. Om het verschil met logo ontwerp nog wat toe te lichten: als identity designer ben je eigenlijk verantwoordelijk voor het hele ‘orkest’ en bij logo ontwerp bespeel je in feite alleen het belangrijkste instrument.
De meeste klanten die bij mij komen en die zichzelf als merk willen neerzetten hebben het meeste baat bij een unieke, verzorgde en karaktervolle visuele identiteit.

  • Wil jij een visuele identiteit voor je bedrijf of product laten ontwerpen? Dan hoor ik graag van je. Identity Design-projecten behoren tot de leukste en meest uitdagende dingen die ik doe.
  • Wil je graag wat meer weten over Identity Design? Zoals het belang ervan, mijn werkwijze en waar je op moet letten? Bekijk dan de pagina: Identity Design

Een ‘huisstijl’ is nog wel eens een flexibel begrip. Sommige mensen zien de visuele identiteit als ‘de huisstijl’, omdat in het Engels de termen vrijwel hetzelfde betekenen. De meeste Nederlandse definities (inclusief die van mij) zien een ‘huisstijl’ als de fysieke (vaak ‘drukwerk’) producten waarop de visuele identiteit wordt toegepast. Kortom, zodra je visuele identiteit is uitgedacht qua stijl, kan deze stijl worden toegepast op bijvoorbeeld visitekaartjes, briefpapier, enveloppen, facturen, relatiegeschenken, bedrijfskleding etc. Mede hierom is het heel slim om eerst de visuele identiteit volledig uit te werken voor begonnen wordt aan de huisstijl of de website. Dit gaat namelijk vele malen sneller. Het kost op voorhand iets meer tijd, maar dit wordt ruim ingehaald omdat alle producten die daarna volgen, ontworpen worden in de stijl die al bepaald is. Ook huisstijl ontwerp beid ik los aan als dienst omdat het in een enkel geval mijn taak is om binnen een al bestaande identiteit een aantal huisstijl-producten te ontwerpen.

  • Heb jij binnenkort behoefte aan fysieke producten in de stijl van je bedrijf zodat je professioneel, uniek en herkenbaar over komt? Laten we dan even overleggen.
  • Wil je graag wat meer toelichting ten aanzien van huisstijl ontwerp, mijn werkwijze en mijn visie? Bekijk dan de pagina: Huisstijl Ontwerp

Het ontwerpen van websites is iets wat ik al doe sinds 2002. Later is dit uitgebreid en bijgestuurd (mede door de komst van smartphones en tablets) en tegenwoordig vervagen de grenzen tussen websites, online apps (web apps) en zelfs ‘echte’ apps steeds meer. Mijn rol omschrijf ik dus vaak als ‘interface designer’ omdat dat wat breder is dan ‘alleen websites’.
Het grote verschil met de andere ontwerp-diensten die ik aanbied is dat het bij webdesign/interface design gaat om een interactief product. Een gebruiker kan invloed uitoefenen op een interface en bepaalde acties ondernemen.
Dit zorgt ervoor dat er bij interactief designwerk wat extra lagen aan psychologie-kennis nodig zijn om zo’n ontwerp tot een succes te maken. Vooral kennis van gebruiksvriendelijkheid (usability) en user experience design (gebruiksgenot) zijn hierin een grote pre.

  • Heb jij plannen om een website te laten maken of heb je een idee voor een app of web app en wil informeren naar de mogelijkheden? Neem dan contact op.
  • Wil je nog wat meer informatie over webdesign? Bekijk dan de dienstpagina: Webdesign

Hoe goed is je website, app of web app? En wat kan er eventueel verbeterd of vereenvoudigd worden? Ik word vaak als extern adviseur benaderd om dat te beoordelen. Hierbij kijk ik naar gebruiksvriendelijkheid, het ontwerp van de user experience en het visuele ontwerp.
Binnen deze dienst staan mijn expertise en vooral mijn blik als ‘outsider’ (van buiten het project en dus extra kritisch en objectief) vaak centraal. Ik breng in kaart wat er beter of anders kan in een interface en licht toe waarom. Ook ben ik in deze rol wel eens een sparringpartner of geef ik een alternatieve visie vanuit mijn perspectief, soms ondersteund door het ontwerp van een zogenaamde ‘mock-up’.

Ik noem deze dienst ‘Website Advies’, omdat dit de lading het meest dekt. Maar tegenwoordig komen er meer en meer adviesklussen ten aanzien van web apps en apps bij, dus de term is flexibel.
Wat voorop staat is dat mijn adviserende vaardigheden hierin centraal staan en dat mijn ontwerp-vaardigheden hierbinnen vaak niet meer dan een ondersteunende rol hebben.

  • Heb jij een website, app of web app en wil je graag weten of die beter kan en op welke punten? Ik kijk er graag naar voor je. Neem even contact op en vertel me waar je het meest mee geholpen zou zijn.
  • Meer weten over deze dienst? Bekijk dan de specifiek dienstpagina: Website Advies

Kan ik je ergens anders mee helpen?

Heb je iets in de planning dat niet direct onder één van deze diensten valt? No worries. Ik ben een flexibele designer met veel creativiteit en deze 5 hoofdsecties zijn puur een globale indeling van mijn werkterrein. Vaak bevat een project meerdere diensten. Soms valt iets tussen twee diensten in en in bepaalde gevallen valt er zelfs iets buiten. Ook dat laatste schuw ik niet, dus neem gerust even contact op om te overleggen als jouw project niet binnen deze hokjes past.