Waarom WordPress? Wordt mijn vaak gevraagd tijdens consultancyklussen wanneer ik weer eens lyrisch tekeer ga over dit stukje software.

WordPress is geweldig” is het simpele antwoord.

WordPress, voor degenen die het niet weten is een zogenaamde CMS. Dit staat voor content managment systeem.

In gewone mensentaal wil dat zeggen dat wanneer je gebruik maakt van een CMS, je website als het ware de voorkant van je business is, en de CMS de achterkant.

In deze ‘achterkant van je website’ kun je je website helemaal indelen, aanpassen en uitbreiden zoals jij dat wilt, in een soort Word-achtig uitziend programma.

Het voordeel hiervan is, dat je niet zelf technische fratsen hoeft uit te halen wanneer je je website aan wilt passen. Denk aan het plaatsen van een nieuw artikel, het toevoegen van een pagina of product of het reageren op reacties van je lezers.

In een CMS kun je dus eenvoudig zelf je website aanpassen, zonder technische kennis.

Voor veel mensen is dit een droom die uitkomt, omdat ze geen of weinig technische vaardigheden hebben als het gaat om websites.

Een CMS vergemakkelijkt dus het runnen, aanpassen en creëren van je website, en hierdoor is het tegenwoordig voor praktisch iedereen mogelijk om een eigen website te hebben en deze website succesvol te maken.

Het gevolg hiervan is dat het gebruik van zo’n CMS, en WordPress in het bijzonder, explosief gestegen is de afgelopen jaren. WordPress is de 100 miljoen gebruikers gepasseerd, en onder deze gebruikers bevinden zich een groot deel van de meest succesvolle internetondernemers die er zijn.

De voordelen van WordPress op een rijtje…

Gebruiksgemak.

WordPress is extreem makkelijk in het gebruik. De installatie van WordPress is een kwestie van een paar stappen, en wanneer alles ‘draait’ is het een kwestie van inloggen en voilà. Je kunt gaan werken aan je website. Gebruiksgemak of anders gezegd gebruiksvriendelijkheid is de kern van het succes van WordPress.
Wordpress heeft een gigantische installed user base.
“Pardon?”

Een installed user base is de hoeveelheid gebruikers die gebruik maakt van een dienst of platform.

In andere woorden, des te groter de installed user base, des te populairder iets is. Windows heeft bijvoorbeeld nog steeds een enorm grote user installed base. Meer dan 90% van de mensen draait Windows op hun computer.
Wordpress heeft eveneens een enorme user installed base. 100 miljoen gebruikers en counting…

Het voordeel voor ons internetondernemers?

Het succes van je website hangt van veel factoren af. Een paar daarvan zijn de vragen; “hoe up to date is je website en het systeem dat je gebruikt, hoe snel draait je website en hoe veilig is je website om te gebruiken als bezoeker?” WordPress heeft extreem veel gebruikers en is daardoor populair voor ontwikkelaars om aan mee te werken. Al deze ontwikkelaars helpen om WordPress beetje bij beetje beter en beter te maken. Door de enorme hoeveelheid gebruikers van WordPress is het daardoor tevens een systeem dat niet zomaar zal verdwijnen. Internet staat vol met hypes en tijdelijke doorbraken, maar een systeem waar veel internetondernemers succesvolle websites mee draaiende houden is iets wat niet zomaar overwaait.
Hierdoor is het voor jou en mij zeer aantrekkelijk om WordPress te gebruiken. Het is namelijk zeer zeker geen eendagsvlieg.

Het is gratis!

Need I say more? Hoewel WordPress echt een flinke investering waard zou zijn(als ze mij 1200,- euro per jaar vroegen deed ik het!) is het helemaal gratis. Nou is dit voor ondernemers geweldig… Maar voor ons Nederlanders… nog veel fijner natuurlijk 😀

Doordat het zo populair is, houdt Google er veel rekening mee.

Een systeem waar 100 miljoen websites op draaien daar kun je maar beter wat extra rekening mee houden. Zo denkt Google ook. WordPress sites worden extreem goed gevonden door Google en hoewel ik het niet kan bewijzen heb ik sterk het vermoeden dat Google absolute voorkeur heeft voor het gebruik van content management systemen als WordPress. Alles is namelijk snel te indexeren, de opbouw en de database zijn goed bereikbaar en de lay-out structuur van WordPress sites is van zichzelf zeer goed.

WordPress is veilig.

Veiligheid is belangrijk. Zeker op internet. Omdat WordPress zo extreem veel gebruikt wordt is veiligheid een onderwerp waar veel aandacht voor is. Via updates wordt WordPress om de zoveel tijd gepatched en op die manier worden beveiligingslekken of minder sterke onderdelen van het systeem altijd gevonden en versterkt.

Meer artikelen over WordPress vind je in de wordpress categorieën sectie.