Zoals je weet ben ik een grote fan van Google Analytics. Het programma kan extreem veel informatie verschaffen over je website en je bezoekers en is een zeer belangrijke tool bij het optimaliseren en uiteindelijk succesvol maken van je website.

Wanneer je aan het meten gaat is het echter van belang dat je je eigen IP adres in Google Analytics uitsluit. (Je IP adres is het unieke adres van je computer. Iedereen computer of welk apparaat dat ook maar met het internet verbonden is, heeft een uniek IP adres).
Wanneer je dit niet doet meet Google ook jouw eigen gedrag op de website, en omdat het jouw eigen website is geeft dit een vertekend beeld van de zaak.

Hier kwam ik een paar jaar geleden achter toen ik net begon met een website, en de gemiddelde tijd die ‘mijn bezoekers’ op mijn website waren werd aangeduid met: 21 minuten.

Alsof je in een harnas op de weegschaal gaat staan…

Deze 21 minuten als gemiddelde bezoektijd voor mijn website klopt natuurlijk van geen kanten. Als je iets weet van ondernemen op internet en je een beetje hebt verdiept in hoe je je website succesvoller kunt maken, weet je dat de gemiddelde tijd die een bezoeker op een website is, vele malen lager ligt.

Wat was er aan de hand?

Ik werkte aan mijn website terwijl hij al online was. Kortom ik spendeerde letterlijk uren op mijn eigen site om allerlei factoren te finetunen, updaten en uitbreiden en hierdoor dacht Google Analytics dat er één bijzonder enthousiaste bezoeker op de site bezig was die letterlijk uren bleef plakken.

Lang verhaalt kort gemaakt, handig is anders.. Het is alsof je wilt weten hoeveel je weegt en vervolgens in een harnas op de weegschaal gaat staan.

Om dit soort problemen te voorkomen moet je je eigen IP adres uitsluiten in Google Analytics door middel van een filter…

Het uitsluiten van je eigen IP adres in Google Analytics is gelukkig vrij gemakkelijk, maar ik leg het toch even uit aan de hand van een paar screenshot om ervoor te zorgen dat het zo helder mogelijk voor je is.

Stap 1: Zo vind je je IP adres

Dit is geen raketwetenschap. Ga naar Google en tip de onthullende vraag: “wat is mijn ip”.
Een groot aantal websites willen jou vervolgens graat vertellen wat het IP adres van je computer is.
Noteer je IP adres of plak het in een documentje.

Stap 2: Log in in Google Analytics en klik op “Filterbeheer”

Google Analytics Eigen IP Adres Uitstuiten

Stap 3: Klik op “+ Filter toevoegen”

(Dit is waar Google’s kennis van gebruiksvriendelijkheid het laat afweten. De locatie voor deze knop is namelijk vrij achterlijk.. Maar goed, Analytics is verder fantastisch dus laten we een gegeven paard maar niet in de bek kijken :))

Google Analytics Eigen IP Adres Uitstuiten

Stap 4: Vul je gegevens in.

Vul een naam in voor je filter die jou verteld waar het filter voor staat. Bijvoorbeeld: “exclude my IP”.
Je kunt de overige gegevens laten staan, maar vul wél even het “Domein” veldje in. Hierin plak je je eigen IP adres die je net hebt opgezocht.

Google Analytics Eigen IP Adres Uitstuiten

Vervolgens klik je de website (of meerdere aan) waarvoor je wilt dat jouw filter geldt. En druk je op toevoegen.

Als alles is ingevuld druk je op “wijzigingen opslaan” en voilà. Je filtert nu je eigen IP adres uit je Google Analytics resultaten.