Opdrachtgever

Karin Hogenboom heeft in maart 2010 haar eigen bedrijf onder de naam VolZicht opgestart. Met VolZicht leert zij haar klanten hoe ze hun zicht kunnen verbeteren op een natuurlijke manier. Mensen die een bril of lenzen dragen, of hier aan toe zijn, leert zij door middel van oefeningen voor de oogspieren om systematisch hun ogen te ‘trainen’ waardoor ze versterken en gezonder worden, en waardoor uiteindelijk het zicht van die persoon verbetert. In sommige gevallen stelt dit haar klanten in staat om hun bril of lezen waar af te schaffen, en in andere gevallen is de noodzaak voor een bril of lenzen minder groot en kan een persoon met minder sterke lezen toe.

Projectomschrijving

Voor Karin heb ik een groot scala aan producten ontworpen. E-books, DVD sets, posters en banners behoren inmiddels tot de opgeleverde producten, even als advies en webdesign.

Huisstijl ontwerp

Wat met Karin’s bedrijf en producten een belangrijk doel was, was het ‘leuk, kleurrijk en aantrekkelijk’ maken van haar vormgeving en communicatie. De reden dat mensen haar producten opzoeken heeft te maken met een probleem dat nauw samenhangt met de menselijke ervaring (ons zicht) en onze gezondheid. Dergelijke problemen zijn niet klein of luchtig, maar daadwerkelijk soms beangstigend, zorgwekkend, voor het merendeel van haar klanten in ieder geval vervelend en soms zelfs beperkend. Deze klanten komen (zeer begrijpelijk) met een zware, wellicht terneergeslagen houding met veel vragen bij Karin binnen. En dan moet de conversatie nog beginnen. De juiste vormgeving en communicatie is het perfecte middel om haar prospecten/klanten wat te ontwapenen, gerust te stellen en om de conversatie iets luchtiger te maken.
Pure humor is met een dergelijke doelgroep niet echt gepast (hoewel humor perfect drempels kan verlagen en mensen wat ontwapent) maar om haar communicatie en vormgeving toch ‘luchtig’ te houden heb ik gekozen voor zeer heldere kleuren in haar website en producten. Naast deze kleuren heb ik specifiek gekozen voor een schreefloos lettertype voor de producttitels, subtitels en slogans. Dit is iets vriendelijker, minder streng dan een lettertype met schreef, en daarnaast (niet per ongeluk) extreem goed leesbaar op een zowel klein als groot lettertype formaat.

Product ontwerp

Omdat een product dat met het menselijk oog te maken heeft ‘eng’ kan lijken heb ik in overleg met Karin gekozen voor vriendelijke, aantrekkelijke afbeeldingen van het menselijk oog in combinatie met de eerder gedefinieerde schreefloze letters in felle kleuren. Het eindresultaat is en productlijn die uiterst verzorgd, strak en toch heel fijn overkomt. De producten komen over alsof ze ‘leuk’ zijn om te gebruiken, wat een perfecte remedie is tegen de weerstand van een gemiddelde klant tegenover dergelijke producten. Zoals gezegd ervaart een deel van de klanten een product dat direct met hun ogen te maken heeft als ‘spannend’ en daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat deze producten niet de oplossing zijn van hun probleem, maar een mogelijke weg naar een oplossing voor hun probleem. Voordat Karin’s klanten dit kunnen beoordelen moeten ze eerst tijd, moeite en wanneer ze willen; geld investeren, en dit, gepaard met de eventuele spanning vormt een pittige drempel die haar klanten over moeten steken. De ‘laagdrempelige, niet enge, leuke uitstraling van de vormgeving, gecombineerd met Karin’s persoonlijke toon en communicatie verlaagt deze drempel en heeft haar producten zeer succesvol gemaakt. Op Karin’s Ervaringen van Cursisten pagina wemelt het inmiddels van de vele positieve reacties op haar producten en cursussen.

Referentie

“Ik heb heel prettig samengewerkt met Paul. Het is fijn als iemand met je meedenkt en hij heeft goed advies gegeven. Het contact voelt als laagdrempelig en betrokken. Ik ben tevens zeer tevreden over het designwerk dat Paul voor mij heeft gemaakt. Het ziet er echt heel professioneel uit.
Hij werkt snel en ik kon tussendoor ook feedback geven, zodat eventueel iets nog veranderd kon worden. Uitstekende kwaliteit, ik ben er heel blij mee.”

– Karin Hogenboom
– Eigenaar: volzicht.nl

Datum

Vanaf oktober 2011, tot op da dag van vandaag is Karin een vaste klant en sindsdien heeft ze vele projecten bij mij neergelegd.

Gerelateerd Werk

Dit zijn een aantal andere portfoliopagina’s in de categorie ‘Product Ontwerp’:

Gerelateerde Artikelen