Zoals je weet ben ik een groot voorstander van het gebruik van Google Analytics.
Google Analytics is een meesterlijk stukje online software dat Google gratis beschikbaar heeft gemaakt voor iedereen met een website. Meer artikelen over Google Analytics vind je in de Google Analytics categorie.

In dit artikel leg ik je uit hoe je Google Analytics op (of eigenlijk “in”) je website kunt installeren zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen met het meten van de belangrijke informatie die Google Analytics over jouw bezoekers kan verschaffen.

Hoe kun je Google Analytics koppelen aan je website?

Dit kan op twee manieren, is het snelle antwoord. Maar omdat het de methode ene net wat meer werk vergt dan de andere licht ik ze beiden even toe.

Als we er even vanuit gaan dat je jouw website draait op WordPress (en ik hoop dat je dat doet) kun je eigenlijk op twee manieren je website koppelen aan Google Analytics. Het kan handmatig, en door middel van een plugin.

Plugin VS handmatig

Het voordeel van een WordPress plugin (een uitbreiding van je bestaande WordPress software) voor Google Analytics is dat het veel tijd en moeite scheelt.

Binnen 4 stappen heb je Google Analytics gekoppeld aan je WordPress website en kun je beginnen met meten.

De andere optie is het handmatig installeren van je Google Analytics code in je website zelf.
Je moet hiervoor een beetje technische kennis in huis hebben, en voor veel mensen is dit wat lastiger. Om Google Analytics handmatig te koppelen aan je website heb je zo’n 20 a 25 stappen nodig voordat alles ‘loopt’.

Het nadeel van de handmatige installatie is dat het langer duurt en je wat technische kennis in huis moet hebben om het goed te laten werken.

Het voordeel is dat je geen plugin nodig hebt, waardoor je WordPress dashboard lekker overzichtelijk blijft, en er niks in conflict kan raken met je Google Analytics code. (Met een plugin gebeurt dit soms wel). Welke methode je moet zieken is natuurlijk iets wat je voor jezelf moet beslissen. De gemiddelde gebruiker zou ik absoluut een installatie van Google Analytics via een WordPress Plugin aanraden.

Maar als je wat meer kunt (en het wellicht zelfs leerzaam vindt om zelf wat te proberen is de handmatige installatie van Google Analytics waarschijnlijk het best voor jou. Wat je van tevoren wel moet weten bij de handmatige installatie (koppeling) van Google Analytics aan je website is dat je wat software nodig heb. Een programma om de code van je website te bewerken en een tfp programma (waarmee je in je hosting server kunt) zijn handig. Wanneer je werkt met een Windows 7 PC, ben je eigenlijk direct al klaar. Met “notepad” kun je de code van je website openen en aanpassen, en een ftp adres kun je gewoon in je ‘verkenner’ (windows explorer) intypen.

Wanneer je werkt met een Mac kun je een programma als “Coda” gebruiken (bijvoorbeeld de gratis trail versie) en een programma als Cyberduck gebruiken om op je ftp hosting server te komen.

Een uitleg over de Google Analytics installatie met een WordPress plugin vind je hier: Google Analytics Installeren Met Een WordPress Plugin

Meer tips, trucks, technieken en uitleg over Google Analitics vind je in de Google Analytics Artikelen categorie.