In dit artikel verklap ik je wat mijn ‘geheime wapen’ is om mijzelf als internetondernemer super scherp en succesvol te houden. (Hint: het is niet wat je denkt)

In het artikel “Dit is de grootste valkuil voor internetondernemers…” heb ik verteld hoe belangrijk ik het vind om mezelf scherpt te houden. Met scherp houden doel ik op het up-to-date blijven van belangrijke ontwikkelingen op het internet, rond het internet, in de technologie sector en in in de software branche. Deze categorieën sluiten aan op mijn markt en heb ik natuurlijk zelf uitgezocht. Ze zijn voor jou absoluut niet noodzakelijk om te volgen. Maar ik raad je wel aan om in ieder geval ‘iets’ in de gaten te houden in jouw markt. Er zijn talloze ontwikkelingen waar jij met je business of website handig op in kunt spelen als je je ogen goed openhoudt…

Het belang van Amerikaanse bronnen, voor het succes van jouw website…

Extra krachtig is de informatie en speculatie die uit Amerika komt. Amerika is nou eenmaal het land dat de ontwikkelingen in de technologie, software en de internet sector voor het overgrote deel bepaalt.
Daarnaast loopt Amerika standaard ongeveer 3 tot 5 jaar voor op Nederland, en dus is het zeer verstandig om vooral Amerikaanse websites over jouw markt goed in de gaten te houden. Op die manier loop je nooit achter de feiten aan en kun je op een gegeven moment zelfs gaan ‘voorspellen’ wat er in je markt gaat gebeuren. Het ‘anticiperen op nieuwe ontwikkelingen hebben we eveneens besproken in het artikel: “Dit is de grootste valkuil voor internetondernemers…”

Het fijne van een groot land als Amerika is daarbij dat er voor vele kleine ‘niche’ markten in Amerika een veel grotere voedingsbodem is.
Je gelooft het bijvoorbeeld niet, maar er zijn letterlijk (extreem populaire) websites over het onderwerp “Hoe leer ik mijn papegaai praten?” en er zijn handige internetondernemers die letterlijk miljoenen verdienen met het inspelen op dit onderwerp.

Zo zullen er ook voor jouw markt of niche (hoe klein ook) ongetwijfeld succesvolle Amerikaanse websites zijn wiens voorbeeld je zou kunnen volgen of wiens informatie extreem waardevol voor jou kan zijn.

Mijn belangrijkste tip in “Dit is de grootste valkuil voor internetondernemers…” was dan ook dat je absoluut tijd vrij moet maken in je dag om dagelijks een aantal websites of podcast te lezen of beluisteren over de ontwikkelingen in en omtrent jouw markt. Hier sta ik nog steeds 100% achter, dus doe dat alsjeblieft. Ik doe het al 9 jaar, en het heeft mij heel veel waarde opgeleverd…

Wat noodzakelijk is wanneer je dit gaat doen is alleen iets wat ik over het hoofd zag, en waar veel Nederlanders überhaupt niet bij stil staan…

Er is een ‘skill’ voor nodig om waardevolle informatie effectief uit Amerikaanse websites te kunnen halen en om het vervolgens te gebruiken om je eigen website succesvoller te maken…

Deze ‘skill’ (skill = vaardigheid) is jouw beheersing van de Engelse taal.

En dit is waar mijn passie voor films en cabaret zichzelf eindelijk uitbetaalde…

Als sinds mijn 8e heb ik een grote passie voor film en cabaret, en sinds mijn 12e is deze passie ‘internationaal’ geworden. Youp van ’t Hek en Freek de Jonge werden aangevuld door George Carlin en Chris Rock, en Alfred J. Kwak werd aangevuld door The Godfather. Oké, hier zat een paar jaar tussen, maar je ziet mijn punt.

Door mezelf veel en vaak bloot te stellen aan de Engelse taal, heb ik eigenlijk 90% van de taal geleerd door wat ik hoorde, en slechts 10% op school.
Hiermee kan ik ook direct mijn punt maken dat voor het goed beheersen van de Engelse taal eigenlijk geen opleiding nodig is, als je er maar actief mee bezig bent op dagelijkse basis.

En zo komen we weer terug bij het dagelijks checken van je Amerikaanse bronnen. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel. Je checkt je Amerikaanse bronnen, daardoor leer je beter Engels, een doordat je Engels steeds beter beheerst is het steeds eenvoudiger om je Amerikaanse bronnen te checken en haal je er meer uit.

Mijn belangrijke tip om een succesvolle website of internetonderneming op te zetten is dus; zorg dat je de Engelse taal zo goed mogelijk beheerst.
Het goed beheersen van de Engelse taal zorgt ervoor dat je Amerikaanse bronnen op internet beter kunt checken, en doordat je deze bronnen beter kunt checken kun je je website succesvoller maken. Ik kan zonder twijfel zeggen dat mijn beheersing van de Engelse taal me meer heeft opgeleverd dan welk ander ‘schoolvak’ dan ook.

Seminars en producten

Een bijkomend voordeel van een goede beheersing van Engelse taal is dat je niet alleen Amerikaanse bronnen en podcasts kunt checken binnen jouw markt, maar je kun natuurlijk ook producten, webinars, forums en zelfs seminars bekijken. Ook qua informatieproducten en online discussies loopt Amerika namelijk vaak voor op ons, en dit geeft je een nog beter beeld van wat er in jouw markt staat te gebeuren en hoe je die ontwikkeling kunt toepassen om je eigen website succesvoller te maken.

Sneller Engels leren doe je zo…

Nu nog even een paar tips wanneer je je beheersing van de Engelse taal beter wilt ontwikkelen.

Bekijk, beluister en lees zo veel mogelijk Engelstalig materiaal dat jou echt interesseert.
Als iets je niet interesseert, wordt het snel saai en ben je snel je ‘drive’ en ambitie kwijt.
Ikzelf dompel mezelf letterlijke iedere dag onder in de Engelse taal.

Doe dit, veel maar gebruik zo weinig mogelijk een woordenboek.
Aparte uitspraak hè? Veel docenten zullen het ook niet met me eens zijn, maar ik heb ontdekt dat ik vele (vele!) malen sneller leer wanneer ik de betekenis van een woord uit de context van het artikel of gesprek probeer te halen, dan wanneer ik direct naar een woordenboek grijp.

Weg met ondertitels!
Wanneer je Engelstalige films bekijkt op dvd of online, zet dan de Nederlandse subtitels uit.
Nederlandse ondertitels zijn lui, en zelden tot nooit leer je ook maar meer dan 5 Engelse woorden wanneer je een film bekijkt met Nederlandse ondertitels. Zet ze dus uit, en probeer, nogmaals, om de betekenis van een woord op uitspraak af te leiden uit de situatie, conversatie of zelfs de gezichtsuitdrukkingen van de acteurs.

Als je echt niet zonder ondertitels kan, gebruik dan in ieder geval Engelstalige ondertitels. Zo leer je in ieder geval hoe woorden gezegd, én geschreven worden, tegelijk.
(Maar helemaal geen ondertitels is in mijn ogen de beste optie. Zo leer je de Engelse / Amerikaanse spreektaal en niet de geschreven woorden. Dit is pittiger en belangrijker.)

Lees alleen Engelstalige boeken.
Wil je Engels leren, of leren in het Engels? Wanner je boeken leest over onderwerpen die jou interesseren of vallen binnen jouw markt als internetondernemer, zorg dat dan ze Engelstalig zijn. Ik persoonlijk lees geen enkel Nederlandstalig boek, maar mijn kast is gevuld met in ieder geval 73 Engelstalige boeken. Het voordeel? Simpel. Je leert dubbel zo veel. Je leer namelijk wat er in dat boek staat (als het een informatief boek is) én je leert de Engelse taal terwijl je lees… Dit is een absolute win/win situatie. Maak daar gebruik van!